Опубліковано 13.06.2023

Шановні друзі, колеги, партнери по бізнесу!

Щиросердно вітаю вас з 10-літтям діяльності державного підприємства «Адміністрація морських портів України»!

За десятиліття свого існування АМПУ виправдала покладену на нею місію координатора розвитку виробничих потужностей та підвищення конкурентоспроможності українських морських портів у Чорноморсько-Азовському басейні. У цей період вдалось просунутись у питаннях модернізації та будівництва нових гідротехнічних споруд, впровадження цифрових технологій оформлення вантажоперевалки, залучення іноземних інвесторів. Завдяки чому Україна зберегла та закріпила за собою місце регіонального лідера з морської перевалки зернових, металів, контейнерних та інших вантажів. Було виконано значний обсяг робіт з уніфікації практик роботи українських торговельних гаваней з законодавчими стандартами країн Європейського Союзу.

На превеликий жаль, незаконна анексія росією Криму у 2014-му, а потім широкомасштабне збройне вторгнення країни-агресора в лютому минулого року призупинили реалізацію багатьох проєктів і програм підприємства. Проте ці надважкі випробування не зупинили роботу галузі в цілому. В умовах захоплення ворогом портів Азова, блокади портів Миколаївщини і Одещини трудівники причалів Дунайського регіону взяли на себе значну частину експортно-імпортних вантажопотоків, наростивши обсяг перевалки у 5-7 разів у порівнянні з довоєнними. Згодом, після звільнення Збройними Силами України острова Зміїний, спільними зусиллями військово-політичного керівництва й Уряду України, зокрема Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, у тісній співпраці з нашими міжнародними партнерами, вдалося налагодити роботу Чорноморської зернової Ініціативи під патронатом Всесвітньої продовольчої програми ООН. За майже рік роботи Зернового коридору Україна відправила більше 31,5 млн. тонн продовольства, що вкрай важливо для забезпечення світової продовольчої безпеки і підтримки національної економіки.

У день відзначення 10-ї річниці заснування ДП «АМПУ» мені випала честь очолювати підприємство та мати нагоду сердечно привітати з першою круглою датою трудові колективи апарату управління та усіх філій нашого підприємства, працівників державних установ і приватних компаній, які пов’язані з роботою вітчизняного портового комплексу. Дякую вам за вашу щоденну продуктивну працю, яка наближає Перемогу над ворогом.

Хочу засвідчити особливу повагу усім співробітникам АМПУ, які були призвані до лав ЗСУ і інших формувань, і сьогодні зі зброєю в руках боронять нашу Вітчизну від російських загарбників. Дякую вам за вашу мужність та відвагу, за кожен новий день, коли ми можемо працювати і вільно дихати на своїй землі.

Окрема подяка нашим дорогим ветеранам-портовикам.

Бажаю усім здоров’я, благополуччя, здійснення нових амбітних планів задля майбутнього процвітання України – сучасної європейської держави з розвинутою економікою і потужним морського кластером!

Слава Україні! Віримо у ЗСУ!

З ювілеєм!

Голова ДП «АМПУ»                                                                                         Юрій ЛИТВИН

Поділитися публікацією