Опубліковано 01.08.2022

Відновлюємо експорт українського хліба

Перше, тестове судно у супроводі лідуючого судна вже відправились гуманітарним коридором з порту Одеса до Тріполі, у Лівані. На борту – 26 тисяч тонн Українського збіжжя.

Сьогодні Україна разом з партнерами робить черговий крок до запобігання світовому голоду. Розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року.

Ми вдячні партнерам, які незважаючи на складнощі не зупиняли роботу з підготовки до експорту. Зі свого боку Україна зробила все, аби відновити роботу портів та всіх задіяних підприємств» – прокоментував Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.

Безпеку судноплавства у так званому “зерновому коридорі” гарантують ООН, та Туреччина, чиї представники і уклали Стамбульську Ініціативу. В українських територіальних водах продовольчі каравани захищатимуть збройні сили України

«У портах Великої Одеси ще 16 суден вже чекають на свою чергу. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення росії. Паралельно отримаємо заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією.

У найближчі тижні за підтримки наших партнерів ми плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції» – розповів Олексій Востріков, очільник Адміністрації морських портів України

Загалом в українських портах знаходиться 68 суден, на борту яких 1,2 мільйона тонн вантажів. 2/3 з них – продовольство, на яке чекають по всьому світу. В трюмах суден, що перебувають в акваторіях портів Південний, Одеса та Чорноморськ завантажено 480 тисяч тонн хліба олії та кукурудзи. Ще мільйон тонн хліба зберігається на зернових терміналах та складах Українських портів.

АМПУ вже позбирає заявки від судновласників на участь у караванах. Також розроблено сам порядок формування караванів, що рухатимуться за судном лідирування.

Поділитися публікацією